Puuikkunat ja PVC-ikkunat - Kumpi on parempi?

Sekä puusta että PVC: stä kuulee kerrottavan useita epäkohtia ikkunoiden ja ovien materiaaleina. PVC-ikkunat ovat suhteellisen uusi tuote verrattuna puisiin ikkunoihin. Ne ovat kuitenkin olleet markkinoilla tarpeeksi kauan todistaakseen, että ne kestävät yhtä hyvin ajan hammasta.

PVC-ikkunat ovat lisänneet suosiotaan hyvien lämpöominaisuuksien sekä kilpailukykyisten hintojen ansiosta. Tämän vuoksi jotkin puuikkunavalmistajat ovat alkaneet huolestua tulevaisuudestaan, jonka seurauksena markkinoille on levinnyt virheellistä tietoa PVC-ikkunoista ja niiden väitetyistä ongelmista.

Tämän tekstin tarkoituksena on murtaa joitain PVC-ikkunoiden ennakkoluuloja ja lisätä tietoisuutta.

 
 
lampoarvo.png

väite 1: Puuikkunoilla on parempi lämpö- ja äänieristys

VÄÄRIN: Jos puuikkunoilla ja PVC-ikkunoilla on samat mitat ja lasipaketit, ovat lämpö- ja äänieristys samalla tasolla.

PVC-ikkunat ovat 5 tai 7-kammioisia ja niiden U-arvo on jopa 0,6 W/m2K ja Rw-arvo 34 dB tai jopa 50 dB (koko rakennelmalle).


VÄITE 2: Puuikkkunat ovat jäykempiä ja vakaampia kuin PVC

VÄÄRIN/OIKEIN: On totta, että todellinen puu, joka on osa ikkunarakennetta tekee puuikkunoista erittäin vakaan. Veka PVC-profiilit kuuluvat kansainvälisen RAL-standardin mukaiseen korkeimpaan A-luokkaan. Ne on suunniteltu tarjoamaan erinomaisen vakauden sekä ikkunan kehyksissä että puitteissa. Tämä luokitus saavutetaan paksujen ulkoseinien (3 mm) ja leveiden kammioiden (vähintään 5 mm) ansiosta. Toinen tekijä, joka takaa profiilin jäykkyyden ja kestävyyden on 1,5 mm paksu teräsvahvistus sekä karmissa että puitteessa.

jaykkyys.png

saankesto.png

VÄITE 3: valkoiset puuikkunat pitävät värinsä, kun taas PVC-ikkunat muuttuvat keltaiseksi auringonvalossa

VÄÄRIN: Puupintojen värin kesto riippuu lähinnä maalien laadusta.

PVC-ikkunoiden osalta värin kestävyyteen vaikuttaa PVC-profiilien valmistuksessa käytetyn polyvinyylikloridin koostumus.

Edellyttäen, että PVC-ikkunat puhdistetaan säännöllisesti, pysyvät profiilit valkoisina koko käyttöikänsä ajan. PVC:n sään kestävyyden vuoksi se saattaa olla jopa pidempi kuin puuikkunoiden käyttöikä.


VÄITE 4: PVC ikkunat ovat vaarallisia ympäristölle

VÄÄRIN: PVC on ihanteellinen rakennusmateriaali, mutta monesti huolenaiheina ovat aineen mahdolliset ympäristövaikutukset. Kuitenkin öljyn määrä kaikissa muoveissa on noin 4 % kaikesta Euroopan käyttämästä öljystä. Muovi säästää käytössä kevyenä, kestävänä ja eristävänä materiaalina niin öljyä kuin muitakin resursseja. Esimerkiksi sähköjohtojen eristemateriaalina PVC on estänyt monet tulipalot, koska PVC on vaikeasti syttyvä materiaali. PVC on materiaalina 100% kierrätettävää.

ymparisto.png

tulipalo.png

VÄITE 5: Tulipalossa PVC-ikkunat aiheuttavat suuremman uhan

VÄÄRIN: PVC-profiileja ei voida luokitella palavaksi aineeksi, koska ne eivät yksistään edistä tulen leviämistä. Kun palon lähde siirretään pois, sammuvat PVC-profiilit itsestään.

PVC alkaa palamaan 390°C: ssa, kun taas puiset ikkunat alkavat palamaan 240°C: ssa. Erittäin korkeissa lämpötiloissa PVC sulaa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että koko rakenne tuhoutuisi. Teräsvahvikkeet kehyksissä ja rungoissa takaavat rakenteiden kestävyyden myös tulipalon aikana.


Yhteenvetona

Yleisimpiä väittämiä PVC-ikkunoiden huonommuudesta voidaan pitää virheellisinä. On vaikea kieltää PVC-ikkunoiden etuja, kuten edullinen hinta, huoltovapaus ja erilaisten sääolosuhteiden kestävyys. Tämän ansiosta PVC-ikkunoiden käyttö kasvaa yhä enemmän. Niitä käytetään erityisesti projekteissa, joissa tarvitaan hyvä lämpö- ja äänieristys, houkutteleva muotoilu, helpot toiminnot ja kilpailukykyinen hinta.

Puiset ikkunat ovat edelleen sopiva tuote ihmisille, jotka haluavat nauttia siitä, miltä luonnon puu näyttää ja tuntuu. Tämä pätee erityisesti hankkeissa, jotka edellyttävät kuultokäsiteltyä puuta.