Izopanel sandwich-elementeille M1-luokitus

Rakennuksen hyvään sisäilmaan vaikuttavat monien muiden tekijöiden ohella sisätilojen rakennusmateriaalit. Hyvä sisäilma on hajutonta, eikä siinä ole terveydelle haitallisia epäpuhtauksia. Huonon sisäilman vuoksi voi sairastua. Hyvä sisäilma saadaan aikaan mm. estämällä haitalliset päästöt ja huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta. Rakentaessa ja remontoidessa kannattaa käyttää vähäpäästöisiä M1-luokan tuotteita.

Suomalainen vapaaehtoinen M1-luokitus toimii mainiosti

M1-luokitus on tarkoitettu edistämään vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehittämistä ja käyttöä, jottatavanomaisissa työ- ja asuintiloissa voitaisiin saavuttaa paras mahdollinen sisäilmasto. M1-luokitus perustuu vuonna 1996 luotuihin kriteereihin, joiden tarkoituksena oli asettaa raja-arvot materiaalien orgaanisten haihtuvien yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja ammoniakin päästöille. Luokitustoimintaa ohjaa ja valvoo Rakennustietosäätiö, RTS.

M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo, että tuote ei haise ja että tuote on vähäpäästöinen M1-vaatimusten mukaisesti. Luokituksen saamiseksi tuote on testattu puolueettomassa laboratoriossa ja että se on vakioiduissa testiolosuhteissa täyttänyt M1-luokalle asetetut vaatimukset.

Hyvä sisäilma on raikas ja hajuton

Vapaaehtoinen M1-luokitus on osoittautunut vuosien saatossa erittäin luotettavaksi. Rakennustietosäätiö teettää vuosittain omalla kustannuksellaan muutamalle sattumanvaraisesti valitulle materiaalille varmistustestit ja näissä testeissä tutkitut materiaalit ovat aina täyttäneet kriteerit puhtaasti. 

M1-luokitus - tutkitusti vähäpäästöisiä materiaaleja

Maahantuojat ja valmistajat voivat hakea tuotteilleen rakennusmateriaalien päästöluokitusta, joka kertoo tuotteen vähäpäästöisyydestä. Luokitustoiminta on vapaaehtoista eikä perustu viranomaismääräyksiin, mutta rakennus- ja arkkitehtialojen liitot suosittelevat jäsenilleen sen käyttöönottamista rakentamisen laadun edistämiseksi. 

Tuote testataan tavanomaisesti 28 päivän vanhennuksen jälkeen. Vanhennus ja näytteenotto suoritetaan hallituissa lämpötila-, kosteus- ja ilmanvaihto-olosuhteissa ISO 16 000-9 standardiin perustuvan testausprotokollan mukaan.

M1- testiin sisältyvät

  • Näytteen valmistus

  • Näytteen vanhennus 28 vuorokautta vakio-olosuhteissa.

  • Tämän jälkeen näytteelle määritetään

  • Orgaanisten haihtuvien yhdisteiden (VOC) emissio (ISO 16 000-6 analyysimenetelmä)

  • Formaldehydiemissio

  • ​Ammoniakkiemissio

Lisäksi tuotteelle tehdään aistinvarainen arviointi emissiomittausten yhteydessä.

M1-luokitus Izopanelin elementeille

Inveco Oy halusi olla edistämässä rakennusten sisäilman laatua ja päätti hakea M1-luokitusta Izopanel sandwich-elementeille. Testauksien jälkeen elementit saivat Rakennustietosäätiön myöntämän M1-luokituksen vuonna 2019. Mittaukset suoritettiin Eurofins Expert Services Oy:n testilaboratoriossa, joka on Rakennustietosäätiön ja Eviran hyväksymä testauslaboratorio.

Kaikki Izopanelin sandwich-elementit PIR, PIR+ ja MWF-ytimellä ovat M1-luokiteltuja. 

  • IzoWall PIR / PIR+

  • IzoCold PIR / PIR+

  • IzoRoof PIR / PIR+

  • IzoRoof+ PIR / PIR+

  • IzoWall MWF

  • IzoRoof MWF

Izopanelin elementeillä on M1-luokitus

Voit tutustua tarkemmin sandwich-elementteihin täältä.